La imposició de la inquisició castellana a Catalunya: Control religiós o polític?

El dimarts 13 de desembre a les 8 del vespre hi haurà la conferència: La imposició de la inquisició castellana a Catalunya: Control religiós o polític? La corona catalano-aragonesa ja tenia la seva inquisició des de l’heretgia càtara. Perquè Ferran el Catòlic va crear una nova inquisició reial a Castella i perquè no va parar fins aplicar-la també, forçadament, a Catalunya en contra de tots els drets catalans? El dia que van entrar els pares inquisidors al palau reial major de Barcelona, que en va ser la seva seu, els catalans vàrem passar a ser esclaus de Castella? A càrrec de, Francesc Albardaner, Investigador i Arquitecte català. Conegut pels seus estudis sobre el possible origen català de Cristòfor Colom, va ser president del Centre d’Estudis Colombins d’Òmnium Cultural.

Us recordem que també la podeu seguir o recuperar al nostre canal de Youtube a través d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/channel/UC-BZDnBJJSCVKxh7TQssCXw/featured

Els ocells del passeig del Ter de Manlleu

El dimarts dia 29 a les 8 del vespre hi haurà la conferència: Els ocells del passeig del Ter de Manlleu. D’ocells se’n poden observar arreu, però hi ha llocs que per les seves característiques en presenten una elevada diversitat al llarg de l’any, i un d’aquest és el passeig del Ter de Manlleu. Es farà una introducció general que seguirà amb l’explicació de les característiques del passeig i dels diferents ambients que hi ha. Després es centrarà en els ocells, comparant el nombre d’espècies d’ocells que hi trobem amb d’altres indrets i els criteris que s’han fet servir; explicant les dinàmiques de les diferents espècies d’ocells segons l’època de l’any que són presents (fenologia), dels ocells nidificants i el lloc on nidifiquen, dels ocells hivernants; i  comentant els recursos alimentaris que els hi ofereix el passeig i el règim alimentari d’alguns ocells. Posteriorment es farà un breu comentari de la importància de la conservació de la biodiversitat. I, per acabar s’indicarà on es pot consultar tota la informació explicada. A càrrec d’Albert Pedro i Font, Biòleg, naturalista i ornitòleg. Anellador i soci de l’Institut Català d’Ornitologia. Membre del Grup de Naturalistes d’Osona. Col·laborador del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona. Co-autor de l’exposició al Museu del Ter “OCELLOTS DEL TER. ELS OCELLS DEL TER DE MANLLEU, D’INSTAGRAM AL MUSEU”. Autor del llibre digital “ELS OCELLS DEL PASSEIG DEL TER A MANLLEU”.

Us recordem que també la podeu seguir o recuperar al nostre canal de Youtube a través d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/channel/UC-BZDnBJJSCVKxh7TQssCXw/featured

E=mc2 ?

El dimarts 22 de novembre a les 8 del vespre hi haurà la conferència: E=mc2 ? Einstein es va referir a l’equivalència de la massa i l’energia com “la conclusió més important de la teoria de la relativitat especial” (Einstein 1919). L’equació és, sens dubte, la més famosa de la física del segle XX.

Tot i que la primera derivació d’Einstein no expressava el resultat en la forma E = mc2 , la conclusió que la massa inercial d’un objecte canvia, si l’objecte absorbeix o emet energia, era revolucionària i transformadora. Seguirem la deducció que Einstein va fer en el seu darrer treball de l’any 1905, «La inèrcia d’un cos, depèn de l’energia que conté?» i també revisarem les diferents demostracions, fetes en els anys següents fins el 1935. Al final de l’article de 1905, Einstein va proposar utilitzar la radioactivitat per contrastar les seves prediccions, però les pèrdues de massa eren excessivament petites per a poder detectar-les experimentalment, en aquells moments. No obstant, l’any 1932, Cockcroft i Walton van obtenir una confirmació experimental directa, i explicaré com a finals de 1933, els treballs relacionats amb l’obtenció de positrons, lligats amb la creació i anihilació de partícules (parelles electró-positró) van posar de manifest que la massa de les partícules es podia convertir en energia i viceversa. Avui en dia, l’existència de centrals nuclears i armes atòmiques és presenta com una evidència de que la fórmula funciona. En la part final de la conferència presentaré unes reflexions (gairebé inevitables) sobre el significat de cadascun dels termes de l’equació: E, m i c2. A càrrec d’Antoni Melción, Dr. Enginyer Industrial i Llicenciat en Física i soci de l’entitat.

Us recordem que també la podeu seguir o recuperar al nostre canal de Youtube a través d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/channel/UC-BZDnBJJSCVKxh7TQssCXw/featured

El declivi del carbó

El proper dimarts 15 hi haurà la conferència: El declivi del carbó. Recull d’una seixantena d’imatges des que es troba el carbó al Berguedà fins a ser cremat a la Central Tèrmica de Cercs. A càrrec de Ramon Riba, treballador del món del tèxtil i un apassionat de la Història.
Us recordem que també la podeu seguir o recuperar al nostre canal de Youtube a través d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/channel/UC-BZDnBJJSCVKxh7TQssCXw/featured

Història de l’Astronàutica Americana. Projecte Mercuri

El dimarts 8 de novembre a les 8 del vespre: Història de l’Astronàutica Americana. Projecte Mercuri. A càrrec de, Lluís Franquesa, Doctor en Medicina i especialitzat en Ginecologia i aficionat a l’Astronàutica.

Us recordem que també la podeu seguir o recuperar al nostre canal de Youtube a través d’aquest enllaç:

https://www.youtube.com/channel/UC-BZDnBJJSCVKxh7TQssCXw/featured