Conferència de cloenda de l’Any Internacional de l’Astronomia.

Dissabte 19 de desembre del 2009 – A les 12 h. – Al Temple Romà de Vic.

LA MISSIÓ GAIA: ORIGEN, COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DE LA NOSTRA GALÀXIA

Jordi Portell

Per Jordi Portell i de Mora, Enginyer en Electrònica i Doctor en Física Aplicada per la UPC. Investigador a la Universitat de Barcelona i col·laborador de la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea.

Gaia és un ambiciós observatori astronòmic que l’Agència Europea de l’Espai llançarà la primavera de 2012. Des de la seva òrbita, a un milió i mig de quilòmetres de la Terra, aquest satèl·lit mesurarà les posicions, distàncies i moviments de més de mil milions d’estrelles de la nostra Galàxia. El resultat serà el mapa tridimensional més complert i precís de la Via Làctia, amb precisions equivalents a la mesura del diàmetre d’un cabell humà vist des de més de mil quilòmetres de distància. Gaia serà un desafiament tecnològic en tots els aspectes, des de les 100 càmeres CCD de vuit megapixels a bord, fins a la complexa base de dades de més de 100TB que caldrà processar amb grans supercomputadors.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Deixa un comentari