Arxiu de la categoria:

Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya

El passat 14 de juny es  va celebrar a Igualada la Primera Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya. S’hi van reunir un centenar llarg de persones, moltes d’elles representant les catorze agrupacions d’arreu del país que van donar suport a la iniciativa. La jornada, que va estar organitzada de forma implacable per Astro Anoia, va  tenir com a seu el Museu de la pell igualadí i en el seu decurs  es van impartir diverses conferències. La Trobada es va cloure amb una  taula rodona amb representants de les agrupacions i amb la participació activa del públic assistent. La principal conclusió d’aquesta taula  va ser la de crear una coordinadora d’agrupacions que aglutini totes les entitats i que esdevingui una eina útil per compartir recursos, experiències i iniciatives.

La  nostra agrupació va estar  representada pels socis Josep Maria Agustí, Miquel Amblàs i Pasqual Bernat que varen aprofitar la diada per presentar-hi  la nostra entitat  i establir contactes i intercanviar idees amb la resta de persones i agrupacions que hi van assistir.

Vegeu-ne les fotografies:

TAAC_grup taac 032 taac 063 taac 192 taac 269 taac 272 taac 307

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: La tradició astronòmica a Osona. Cinc segles d’exploració del Firmament

Per Pasqual Bernat, Dr. en Història per la UAB.

L’observació i estudi de la volta del cel sempre ha atret la curiositat dels humans. A la nostra comarca aquesta tradició ha comptat amb aportacions significatives. En aquesta xerrada farem un repàs històric de les persones i treballs que, en el marc de la seva adscripció osonenca i durant prop de cinc segles, han contribuït a conèixer i a entendre una mica millor la immensa complexitat que configura l’Univers.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya

Conferència a Igualada: El dissabte 14 de juny, a Igualada, en Pasqual Bernat impartirà una conferència sobre “Història de l’astronomia a Osona”, dins dels actes programats per la Trobada.

L’Agrupació Astronòmica de l’Anoia (Astroanoia) està organitzant una trobada d’entitats astronòmiques de Catalunya. Es farà el dissabte 14 de juny, a Igualada, i està oberta a tots els aficionats a l’astronomia, prèvia inscripció. Els que hi esteu interessats podeu demanar informació a la secretaria de l’Agrupació.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: El planeta Neptú ( II ) i Plutó

Per Josep M. Casals, Dr. enginyer industrial.

Després del relat certament curiós del seu descobriment, avui estudiarem les principals característiques de Neptú, vuitè i darrer planeta, amb el seu poc esplendorós sistema d’anells i el seu no tan nombrós conjunt de satèl·lits, de només 13, en comparació amb el nombre de satèl·lits dels tres planetes precedents, però, en canvi, amb una significativa influència entre els centenars d’objectes transneptunians fins ara identificats al cinturó de Kuiper. I per acabar la descripció del sistema solar, avui també parlarem una mica de

Plutó, que fins no fa gaire era considerat el novè planeta i que ara ha passatformar part d’una nova categoria de “planetes menors”.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: La il·lusió del lliure albir, segons la ciència

Per Jan Bover, Enginyer de Telecomunicacions .

En la xerrada es repassarà les diferents argumentacions científiques: lògiques, matemàtiques, físiques, neurològiques i psicològiques que demostreninexistència del lliure albir. Potser seria bo explicar les conseqüències moralspersonals d’aquestes conclusions, que no són ni molt menys tràgiques, però potser ens allunyaríem dels aspectes més científics del terme.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail