Conferència: La pastoral negra. Un sacerdot de presons en la primera repressió franquista

La pastoral negra. Un sacerdot de presons en la primera repressió franquista, per Mònica Balltondre, Universitat Autònoma de Barcelona i SCHCT.
Cap historiador actual pot negar el suport institucional que l’església catòlica espanyola va donar al bàndol franquista durant la guerra civil i la seva implicació posterior durant la dictadura. Excel·lents treballs des de mirades tant clericals com anticlericals l’analitzen. Molt menys investigada ha estat la participació directa del clergat en la repressió i el control quotidians. Des d’aquest punt de vista, analitzarem el paper que un religiós caputxí va exercir dins d’una presó del bàndol franquista a Saragossa durant la guerra civil. El diari que va deixar escrit ens permet considerar el seu exercici pastoral amb els represaliats polítics que anaven a ser executats. Contraposarem el seu discurs a les posicions oficials de l’església i l’estat i discutirem les conseqüències que la seva tasca
tingué en el marc de la primera repressió franquista.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Deixa un comentari