Conferència: El mecanisme de les marees

El mecanisme de les marees, per Josep M. Casals, Dr. Enginyer Industrial.
Les forces de marea no es donen només als mars i oceans terrestres sinó també a la part sòlida de la Terra i de qualsevol altre que giri al voltant d’un astre principal de massa considerable, i una de les coses que poden semblar estranyes és com també s’eleva per sobre del seu nivell la part oposada a aquest astre massiu. Això i altres detalls és el que intentarem aclarir durant aquesta conferència.

Conferència: Emmy Noether : dona, jueva i matemàtica

Conferència: Emmy Noether : dona, jueva i matemàtica, per Antoni Melcion Dr. Enginyer Industrial i Llicenciat en Física.
Encara que considerada per molts com una de les personalitats matemàtiques del segle XX, a Alemanya, el seu país d’origen, havia de donar classes de manera semiclandestina i fins als 41 anys no va poder gaudir d’un sou oficial per aquesta activitat, sense tenir dret a cap pensió. Repassarem la seva vida en l’entorn de la Universitat de Gotinga, un dels centres més importants de les matemàtiques en el primer quart del segle XX, i la seva estada als Estats Units després de marxar de l’Alemanya de Hitler. Comentarem breument el teorema de Noether, una contribució a la Física Teòrica, on s’estableix d’una manera general la relació entre les simetries i el comportament dinàmic dels sistemes físics.

Conferència: La pastoral negra. Un sacerdot de presons en la primera repressió franquista

La pastoral negra. Un sacerdot de presons en la primera repressió franquista, per Mònica Balltondre, Universitat Autònoma de Barcelona i SCHCT.
Cap historiador actual pot negar el suport institucional que l’església catòlica espanyola va donar al bàndol franquista durant la guerra civil i la seva implicació posterior durant la dictadura. Excel·lents treballs des de mirades tant clericals com anticlericals l’analitzen. Molt menys investigada ha estat la participació directa del clergat en la repressió i el control quotidians. Des d’aquest punt de vista, analitzarem el paper que un religiós caputxí va exercir dins d’una presó del bàndol franquista a Saragossa durant la guerra civil. El diari que va deixar escrit ens permet considerar el seu exercici pastoral amb els represaliats polítics que anaven a ser executats. Contraposarem el seu discurs a les posicions oficials de l’església i l’estat i discutirem les conseqüències que la seva tasca
tingué en el marc de la primera repressió franquista.

Conferència: El problema P o NP, el problema del mil·lenni

Conferència: El problema P o NP, el problema del mil·lenni, per Quim Pérez Noguer, Enginyer Superior d’Informàtica.
El problema P o NP és un problema que va ser formulat per Stephen Cook el 1971 i ha estat seleccionat com un dels problemes Prize, valorat en un milió de dòlars pel qui el resolgui. De la seva solució depèn la seguretat dels sistemes informàtics i molt més.