Conferència: Bentham a la Presó Model de Barcelona: Disciplina, correcció i resistència

Bentham a la Presó Model de Barcelona: Disciplina, correcció i resistència, per Òscar Montero, Universitat Autònoma de Barcelona i SCHCT.
Parlarem de la història de la presó Model de Barcelona abans de 1936. Els fonaments del moviment correccionalista i la seva implantació a la Model a través de les ordes religioses i d’un sistema carcerari ambigu. Tractarem d’identificar els agents correctors que intentaren canviar la moral dels presoners mitjançant mesures disciplinàries i correctores. Entre aquests, ens fixarem en uns particulars experiments psicològics encapçalats pel psiquiatra Joaquim Fuster. Per últim, examinarem els presoners que habitaven la Model, una gran majoria de delinqüents vulgars barrejats amb anarquistes, comunistes i nacionalistes que s’oposaren a la normativització. La seva resistència explica en gran part la batalla ideològica de la societat catalana que s’estendria al llarg del segle XX.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Deixa un comentari