Conferència: Tresors Ocults de la Constel·lació d’Orió

Conferència: Tresors Ocults de la Constel·lació d’Orió, pel Dr. Oriol Font i Cot, Dr. en Prehistòria per la Universitat de Barcelona i Professor de Ciències Socials a l’Institut “Els Tres Turons”, d’Arenys de Mar.
Per a molts aficionats, Orió és la reina de les constel·lacions hivernals. Rere la seva bellesa formal s’esguarden un munt de meravelles, com la nebulosa que dóna nom a la constel·lació o la del Cap de Cavall. Si les guaitem amb longituds d’ona diferents al visible hi podrem descobrir veritables tresors. Si la meteorologia ho permet, després de la conferència es farà una observació de la Constel·lació d’Orió per tots els assistents que la vulguin veure.

Conferència: El matemàtic català Ferran Sunyer i Balaguer

El matemàtic català Ferran Sunyer i Balaguer, per Francesca Masnou Puntí, Professora de Matemàtiques.
Ferran Sunyer fou un matemàtic empordanès afectat des del naixement d’una atròfia muscular greu. De manera autodidacta va arribar a ser un dels dos matemàtics d’Espanya amb més projecció internacional junt amb Ricardo San Juan. A pesar dels molts obstacles va arribar a fer recerca per la USA Navy. La seva vida és tot un exemple de superació gràcies també a l’ajuda familiar.

Conferència: Bentham a la Presó Model de Barcelona: Disciplina, correcció i resistència

Bentham a la Presó Model de Barcelona: Disciplina, correcció i resistència, per Òscar Montero, Universitat Autònoma de Barcelona i SCHCT.
Parlarem de la història de la presó Model de Barcelona abans de 1936. Els fonaments del moviment correccionalista i la seva implantació a la Model a través de les ordes religioses i d’un sistema carcerari ambigu. Tractarem d’identificar els agents correctors que intentaren canviar la moral dels presoners mitjançant mesures disciplinàries i correctores. Entre aquests, ens fixarem en uns particulars experiments psicològics encapçalats pel psiquiatra Joaquim Fuster. Per últim, examinarem els presoners que habitaven la Model, una gran majoria de delinqüents vulgars barrejats amb anarquistes, comunistes i nacionalistes que s’oposaren a la normativització. La seva resistència explica en gran part la batalla ideològica de la societat catalana que s’estendria al llarg del segle XX.