Conferència: De Barcelona a Torelló: correm cantant a repoblar de peixos les nostres aigües

Dimarts 10 Conferència: De Barcelona a Torelló: correm cantant a repoblar de peixos les nostres aigües, per Laura Valls, biòloga del CSIC.
Del 28 al 30 de juny de 1912, la vila de Torelló va organitzar la seva primera Festa del Peix, una festa popular impulsada per la Junta de Ciències Naturals de Barcelona amb la finalitat de millorar la riquesa dels rius i llacs de Catalunya. Anteriorment, s’havia celebrat a Banyoles, Terrassa i Manresa i estava previst que arribés a Barcelona, a finals de 1912, amb una gran exposició de Piscicultura i Pesca. La de Torelló fou la primera que se celebrà al riu Ter i programà, entre d’altres actes, una conferència sobre piscicultura, el llançament de peixos al riu i un concurs de pesca; tot plegat per contribuir a la “repoblación de los ríos en especies que actualmente no existen (…) comprendiendo que la riqueza natural se hace cada día más indispensable”.
El cas de Torelló, que va continuar amb una segona festa i la inauguració d’un laboratori ictiogènic l’any 1914, ens servirà en el col•loqui per a situar en elcontext de l’època una iniciativa del nostre passat científic que ha sigut -preferiblement- oblidada. Mostrarem com la introducció d’espècies de peixos autòctones i al•lòctones fou una pràctica científica en voga, aplaudida per institucions científiques, administracions locals, sector productiu i bona part del públic. Fet que ha contrastat després amb la silenciosa i invisible davallada que patiren durant dècades les poblacions de peixos autòctons sota les aigües d’aquells rius i estanys, i encara avui poc estudiada. En recordar els orígens d’aquesta història esperem obrir també una discussió més àmplia sobre la vigència i la incertesa del coneixement, perquè… qui hauria dit aleshores que allò seria un ‘desastre’ en termes ecològics?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Deixa un comentari