Arxiu de la categoria:

Conferència: “D’homínid a burro: la polèmica de l’Home d’Orce a la premsa de la democràcia naixent”

Dimarts  29 Conferència:  “D’homínid a burro: la polèmica de l’Home d’Orce a la premsa de la democràcia naixent” per Miquel Carandell, CEHIC-Historiador de la ciència.

Estiu de 1982. Tres joves científics de l’Institut de Paleontologia de Sabadell, excaven un jaciment de la petita població d’Orce, Granada. Apareix un fragment de crani que s’emporten cap a Sabadell.

1982, octubre. El PSOE de Felipe González arrasa a les eleccions generals. A Andalusia, domina la Junta i a Catalunya, el PSC té sota control la Diputació de Barcelona.

1983, maig. Paleontologia i Evolució, la revista científica de l’Institut de Paleontologia, publica un article sobre el crani d’Orce. És revolucionari: el “Primer Europeu”. El fragment està enganxat a una roca que impedeix veure’n la part interna.

1983, juny. Roda de premsa a Granada amb la presència de polítics de la Diputació de Barcelona i de la Junta de Andalusia, i dels joves científics per presentar al món el descobriment. L’endemà, tots els diaris en van plens. Els científics donen entrevistes a diaris, ràdio i televisió.

1983, agost. Prestigiosos científics francesos visiten les excavacions a Orce i donen suport als catalans en les seves afirmacions.

1984, abril. S’acaba la neteja de la part interna del fragment, on s’hi descobreix un caràcter anatòmic poc habitual en humans.

Maig, 1984. Els francesos diuen ara que el fragment pertany a un ase jove prehistòric. El diari El País publica en portada l’exclusiva: “Serios indicios de que el cráneo del ‘hombre de Orce’ pertenece a un asno”. L’endemà, tots els diaris en van encara més plens. Comença la polèmica.

Des del moment en què es va descobrir, l’Home d’Orce ha estat un objecte d’estudi científic íntimament lligat al context on va ser descobert. En aquesta xerrada veurem com aquest context va provocar l’atenció mediàtica que, a la vegada, va ser determinant pel posterior desenvolupament de la història científica. Veurem com en aquest cas, l’estudi dels homínids no pot ser entès sense explorar la seva vessant pública. La ciència es fa també als diaris.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

“Moments estel•lars de la ciència. L’Antiguitat i l’Edat Mitjana”

Dimarts 5 a les 8 del vespreConferència: “Moments estel•lars de la ciència. L’Antiguitat i l’Edat Mitjana” Pasqual Bernat, Historiador de la ciència.

Amb aquesta xerrada comencem un cicle de tres conferències que miraran de fer un repàs als moments més importants de la ciència al llarg de la història. En aquesta ocasió glosarem els principals fets  científics que al llarg de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana  van començar a forjar el llarg camí que la ciència  ha realitzat fins als nostres dies.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

PSICOLOGIA PER VIURE MILLOR: El Valor de estar presente

Cicle de xerrades: PSICOLOGIA PER VIURE MILLOR
Organitza Grup C3 Ciència, Cultura i Coneixement

5 i 12 de Març a les 19:00 al Vestíbul de l’ajuntament de Calldetenes

En una societat on cada vegada les exigències són més elevades i la immediatesa és la norma, és imprescindible poder-se agafar un moment de reflexió i si cal, reorientar el propi camí que masses vegades escollim per inèrcia. En aquest cicle, tan l’exemple d’en Bernato Soldado com les tècniques d’Andrés Martín per millorar la conciència i l’atenció personal, ens ajudaran a tenir més eines en un entorn frenètic i cada cop més canviant.

El Valor de estar presente.

Per Andrés Martín (MBA y Doctor en Psicología, Director de l’Institut esMindfulness ) Presentamos Mindfulness, o Conciencia Plena, una herramienta de desarrollo personal que está recibiendo mucho interés en las últimas  investigaciones de Neurociencia y que esta  siendo usado por empresas innovadoras  (Google) en sus planes de formación. Mediante algunos ejercicios, exploraremos su aplicación para cultivar una mayor Presencia que facilite procesos de Atención, Conexión y Adaptación, resultando en mejores decisiones y en una mayor eficacia personal.

De forma amena y práctica exploramos los procesos de Atención mediante el  “Triángulo de la atención”, para tomar conciencia mejor hacia donde orientamos la atención y las implicaciones que ello tiene. De esta forma podremos comenzar a cultivar un cierto “Control de Calidad Mental” orientado a desarrollar una mente más sana y productiva.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Possible nou planeta exterior

Degut a que alguns dels asteroides exteriors a Neptú presenten el seu periheli cap a la mateixa banda, es sospita que hi pot haver un planeta exterior. S’han fet càlculs i simulacions, i les dades que més concorden amb les orbites observades son :
Un cos de massa 10 vegades la massa terrestre, amb un semieix de 700 UA, excentricitat =0,6 , inclinació de 40 graus.
Un cos d’aquesta massa seria del mateix ordre de magnitud que Urà i Neptú. Concordaria amb alguns models de la formació del sistema Solar.
DistantPlanet-ph
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail