Conferència: Més enllà del cinturó d’asteroides: de Júpiter a Neptú.

El dimarts dia 10 de gener a les 8 del vespre, començarem les activitats del 2017 i ho farem amb la conferència: Més enllà del cinturó d’asteroides: de Júpiter a Neptú. A càrrec d’Oriol Font i Cot, Doctor en Prehistòria per la UB i professor de CCSS a l’IES “Els Tres Turons” d’Arenys de Mar.

Més enllà del cinturó d’asteroides, quatre grans planetes esguarden atmosferes sorprenentment dinàmiques, en bona mesura alienes a l’esmorteïda activitat solar d’aquelles contrades. Durant aquesta xerrada en parlarem, així com de les seves magnetosferes i llurs sistemes d’anells.

 

Conferència: Maria Sklodwska, Marie Curie de casada. Un model de tenacitat, ètica, senzillesa i altruisme

Conferència: Maria Sklodwska, Marie Curie de casada. Un model de tenacitat, ètica, senzillesa i altruisme. A càrrec de Ramon Portell, Químic.
Marie Curie va descobrir el Poloni i el Radi. És l’única dona que ha rebut dos premis Nobel, de física junt amb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel l’any 1903 i el de química l’any 1911.
En aquesta xerrada donarem una pinzellada a la seva vida i a les seves descobertes.

Conferència: El pèndol de Foucault

Conferència: El pèndol de Foucault. A càrrec de Joan Pujolàs, Josep Orri i Miquel Amblàs. Tècnic electrònic, Tècnic especialista en màquines i responsable del grup d’astrofotografia de l’Agrupació i Professor, Mestre Artesà, i membre de l’AAd’O, respectivament.
Què és i què mesura a aquest tipus de pèndol? Per què ens proposem de construir-ne un a l’Agrupació?
Presentem aquest tipus d’instrument partint de la pròpia experimentació amb sistemes coneguts de pèndols i ammb els que ens ha calgut crear de soca rel per aconseguir un pèndol de Foucault de moviment estable en l’escàs espai que ofereix l’ull de l’escala d’accés a l’Agrupació.

Característiques de l’oli d’oliva: aspectes fisicoquímics, nutricionals i sensorials

El proper dimarts dia 13 de desembre a les 8 del vespre hi haurà la conferència:  Característiques de l’oli d’oliva:  aspectes fisicoquímics, nutricionals i sensorials. A càrrec de  Consol Blanch, Doctora en química, professora emèrita de la facultat de Ciències i Tecnologia de la UVIC-UCC
Es presentaran les característiques diferencials de la qualitat de l’oli d’oliva de les DOP’s de Catalunya. S’exposaran algunes propietats de l’oli, la seva capacitat extractiva i conservant  i, també, la implicació en usos culinaris. Es proposarà un tast popular de consumidors, per tal de facilitar el reconeixement d’atributs sensorials descriptius de la qualitat de l’oli.

Aquesta conferència s’havia de dur a terme el passat 29 de novembre.  La que hi havia prevista per aquesta data, “El pèndol de Foucault” es farà a finals del 1r trimestre de 2017. Disculpeu aquests canvis.