El primer catàleg Galàctic de Gaia

El proper dimarts dia 7 de març a les 8 del vespre hi haurà la conferència: El primer catàleg Galàctic de Gaia. A càrrec de Jordi Portell de Mora, Coordinador del sistema diari de processament de dades de la missió Gaia, i coordinador del projecte SETI a Catalunya.
Després del seu llançament el Desembre de 2013 i de mig any de proves i ajustaments, el satèlit Gaia va començar les operacions nominals el Juliol de 2014. Durant més de 2 anys ha estat observant i mesurant, en promig, més de 50 milions d’objectes astronòmics cada dia, el qual significa més de 25GB de dades comprimides que cal processar ràpidament.
Aquestes són llavors re-processades i refinades per diversos sistemes en centres d’investigació i processament de dades arreu d’Europa, incloent el supercomputador MareNostrum a Barcelona.
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, l’Institut de Ciències del Cosmos i la Universitat de Barcelona han participat en Gaia des de la seva concepció, i han contribuït molt significativament a la realització i publicació del primer catàleg estel·lar de Gaia, amb més de mil milions de posicions, i més de dos milions de distàncies i velocitats.
En aquesta ponència repassarem les característiques principals de la missió, del consorci de processament de dades, i dels principals sistemes de processament. Ens centrarem en la primera publicació de resultats, que va tenir lloc el Setembre de 2016, i mostrarem també la previsió de publicacions properes.

Deixa un comentari