Mart i Júpiter: de la captura i processament d’imatges a la confecció de planisferis i Descobrint una variable eclipsant

El proper dimarts dia 20 a les 8 del vespre, hi haurà l’última conferència del trimestre.

Conferències: Mart i Júpiter: de la captura i processament d’imatges a la confecció de planisferis, a càrrec de Marina Garcia Romero, alumna de 2n de Batxillerat d’Arenys de Mar).   El proppassat 2016, des de l’observatori astronòmic de l’Institut “Els Tres Turons” d’Arenys de Mar vaig dur a terme el seguiment de les oposicions dels planetes Mart i Júpiter. El treball ha estat feixuc i pacient, però també apassionant: en el decurs de moltes nits he obtingut més de trenta hores de vídeos, que després de centenars d’hores de processament m’han permès obtenir desenes d’imatges. Aquestes imatges han estat la base que m’ha permès elaborar diversos planisferis -cilíndrics i polars- d’ambdós planetes. Durant aquesta xerrada explicaré tant el llarg camí de la captura i processament de les imatges com la confecció dels planisferis, així com els resultats que he obtingut

Descobrint una variable eclipsant , a càrrec de Josep Medialdea i Pol Pera, alumnes de 2n de Batxillerat d’Arenys de Mar)   En un principi, l’objectiu del nostre TDR era poder detectar alguna estrella variable ja descoberta, tot realitzant la seva corba fotomètrica. Ara bé, després de capturar desenes d’imatges en el decurs d’un munt de nits, la feixuga feina posterior de processament va possibilitar el que per a nosaltres ha estat tota una fita: descobrir una variable eclipsant. Tot plegat ha estat possible després de caminar per un camí farcit de nits en blanc i centenars d’hores rera una pantalla d’ordinador. Avui volem compartir aquest somni fet realitat amb vosaltres.

Estudiants de 2n de Batxillerat de l’Institut “Els Tres Turons”, d’Arenys de Mar). Treball de recerca tutoritzat per Oriol Font.

Deixa un comentari