Arxiu de la categoria:

Conferència: Mart i Júpiter: de la captura i processament d’imatges a la confecció de planisferis. A càrrec de Marina Garcia Romero

Conferència: Mart i Júpiter: de la captura i processament d’imatges a la confecció de planisferis. A càrrec de Marina Garcia Romero, Estudiant de 2n de Batxillerat de l’Institut “Els Tres Turons”, d’Arenys de Mar). Treball de recerca tutoritzat per Oriol Font. El proppassat 2016, des de l’observatori astronòmic de l’Institut “Els Tres Turons” d’Arenys de Mar vaig dur a terme el seguiment de les oposicions dels planetes Mart i Júpiter. El treball ha estat feixuc i pacient, però també apassionant: en el decurs de moltes nits he obtingut més de trenta hores de vídeos, que després de centenars d’hores de processament m’han permès obtenir desenes d’imatges. Aquestes imatges han estat la base que m’ha permès elaborar diversos planisferis -cilíndrics i polars- d’ambdós planetes. Durant aquesta xerrada explicaré tant el llarg camí de la captura i processament de les imatges com la confecció dels planisferis, així com els resultats que he obtingut

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Mart i Júpiter: de la captura i processament d’imatges a la confecció de planisferis i Descobrint una variable eclipsant

El proper dimarts dia 20 a les 8 del vespre, hi haurà l’última conferència del trimestre.

Conferències: Mart i Júpiter: de la captura i processament d’imatges a la confecció de planisferis, a càrrec de Marina Garcia Romero, alumna de 2n de Batxillerat d’Arenys de Mar).   El proppassat 2016, des de l’observatori astronòmic de l’Institut “Els Tres Turons” d’Arenys de Mar vaig dur a terme el seguiment de les oposicions dels planetes Mart i Júpiter. El treball ha estat feixuc i pacient, però també apassionant: en el decurs de moltes nits he obtingut més de trenta hores de vídeos, que després de centenars d’hores de processament m’han permès obtenir desenes d’imatges. Aquestes imatges han estat la base que m’ha permès elaborar diversos planisferis -cilíndrics i polars- d’ambdós planetes. Durant aquesta xerrada explicaré tant el llarg camí de la captura i processament de les imatges com la confecció dels planisferis, així com els resultats que he obtingut

Descobrint una variable eclipsant , a càrrec de Josep Medialdea i Pol Pera, alumnes de 2n de Batxillerat d’Arenys de Mar)   En un principi, l’objectiu del nostre TDR era poder detectar alguna estrella variable ja descoberta, tot realitzant la seva corba fotomètrica. Ara bé, després de capturar desenes d’imatges en el decurs d’un munt de nits, la feixuga feina posterior de processament va possibilitar el que per a nosaltres ha estat tota una fita: descobrir una variable eclipsant. Tot plegat ha estat possible després de caminar per un camí farcit de nits en blanc i centenars d’hores rera una pantalla d’ordinador. Avui volem compartir aquest somni fet realitat amb vosaltres.

Estudiants de 2n de Batxillerat de l’Institut “Els Tres Turons”, d’Arenys de Mar). Treball de recerca tutoritzat per Oriol Font.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Presentació d’un llibre que recull la toponímia viva del poble Sora. A càrrec de Francesc Navarro Coma

Conferència: Presentació d’un llibre que recull la toponímia viva del poble Sora. A càrrec de Francesc Navarro Coma, Doctor Europeu en Història per la UB. L’estudi de la toponímia viva de Sora pretén recollir els noms de lloc d’un territori rural en procés de despoblament. Molts topònims sorencs actuals no estan en cap mapa ni font escrita i això fa que, a mesura que molta gent gran va morint, es vagi perdent un patrimoni humà i cultural molt valuós. El “rescat” de noms com la Barquera, el Pellingot, la Roca de la Llana i el Vornac justifiquen abastament la nostra tasca.

En total han estat recollits 788 topònims d’un territori de 31,75 km2. Alguns d’ells, a més a més, aporten informació addicional sobre aspectes socials, econòmics o etnogràfics del territori de Sora. Per aquest motiu, al final del llibre, fem un estudi d’alguns noms de lloc especialment interessants.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Presentació d’un llibre que recull la toponímia viva del poble Sora

Conferència de dimarts dia 13 de juny a les 8 del vespre: Presentació d’un llibre que recull la toponímia viva del poble Sora. A càrrec de Francesc Navarro Coma, Doctor Europeu en Història per la UB. L’estudi de la toponímia viva de Sora pretén recollir els noms de lloc d’un territori rural en procés de despoblament. Molts topònims sorencs actuals no estan en cap mapa ni font escrita i això fa que, a mesura que molta gent gran va morint, es vagi perdent un patrimoni humà i cultural molt valuós. El “rescat” de noms com la Barquera, el Pellingot, la Roca de la Llana i el Vornac justifiquen abastament la nostra tasca.

En total han estat recollits 788 topònims d’un territori de 31,75 km2. Alguns d’ells, a més a més, aporten informació addicional sobre aspectes socials, econòmics o etnogràfics del territori de Sora. Per aquest motiu, al final del llibre, fem un estudi d’alguns noms de lloc especialment interessants.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: El primer cable telegràfic transatlàntic i la teoria de l’electromagnetisme. A càrrec d’Antoni Melción

Conferència: El primer cable telegràfic transatlàntic i la teoria de l’electromagnetisme. A càrrec d’Antoni Melción, Dr. Enginyer Industrial i Llicenciat en Física. Amb la creació, el 20 d’octubre de 1856, de l’Atlantic Telegraph Company començà un projecte que resultaria definitiu en la consolidació, a través d’una xarxa de comunicacions, de les estructures polítiques, econòmiques i administratives de l’Imperi Britànic. Seguirem el curs dels esdeveniments al llarg dels gairebé 10 anys d’execució, amb els seus fracassos i superacions, fins aconseguir l’èxit final i comprovarem com la implicació de personatges com Faraday, Maxwell i molt especialment la de William Thomson, van ser essencials per a la culminació del projecte. També veurem però, com aquesta col•laboració entre l’execució pràctica i l’especulació teòrica van ser determinants en la descripció de l’electromagnetisme com una teoria de camp, una teoria fonamental per a la física del segle XX.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail