Conferència: Dones astrònomes (Francesca Masnou i Puntí)

Conferència: Dones astrònomes. Explicaré quines són i la feina que han fet les dones que més han destacat en astronomia fins a principis de segle XX. Aprofundiré en les que varen treballar a l’observatori de Harvard, estudiant les plaques fotogràfiques que havien obtingut amb els telescopis astrònoms professionals.

Al principi eren familiars dels astrònoms, però més tard s’hi van afegir unes noies graduades a les universitats de dones que acabaven d’aparèixer a EEUU.

Entre elles destaquem Wiliamina Fleming que va identificar 10 noves i més de 300 estrelles variables i va començar la classificació espectral d’estrelles. Annie Jump Cannon que va dissenyar la classificació d’estrelles a partir dels seus espectres que encara s’utilitza avui dia. Henrietta Leavitt que va enunciar una famosa llei que va permetre calcular distàncies a estrelles molt llunyanes i va descobrir milers d’estrelles variables. Cecília Payne que el 1956 es va convertir en la primera professora titular d’astronomia i la primera dona cap de departament a Harvard. A càrrec de Francesca Masnou i Puntí, Professora de matemàtiques i membre de la Junta de l’AAd’O

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Deixa un comentari