Conferència: De la Terra a la Lluna. El cas de Jules Verne (Pasqual Bernat)

Viatjar a la Lluna sempre ha estat un somni bellament cobejat per la humanitat al llarg de la història. La Lluna i l’espectacle del cel nocturn han estat una constant font d’inspiració d’artistes i literats. Ja durant el segle II, l’escriptor grec Llucià de Samosata va escriure una narració en la que es tracta d’un viatge fantàstic a la Lluna i al Sol. Altres plomes il·lustres com les d’Ariosto (1474-1533), Francis Godwin (1562-1633) Cyrano de Bergerac (1619-1655), Edgar Allan Poe (1809-1849) o Alexandre Dumas pare (1803-1870) ens han regalat amb relats lunars on es fan volar coloms “astronòmics” i “tecnològics” d’una fantasia i inversemblança delicioses.

El “cas Verne” és substancialment diferent. La voluntat de conferir versemblança a l’hipotètic viatge de la Terra a la Lluna van fer que l’escriptor francès s’esforcés notablement en donar al periple una fonamentació científica i tecnològica el més creïble possible. En aquesta xerrada mirarem d’explicar aquesta voluntat cientista i la seva concreció en un relat que ha esdevingut un clàssic universal. I tot en el context de la commemoració del cinquantè aniversari de l’arribada, de debò, del primer home a la Lluna. A càrrec de Pasqual Bernat, Historiador de la Ciència i soci de l’AAd’O.

Deixa un comentari