Conferència: La missió Gaia: continguts del tercer catàleg i previsions de futur (de Jordi Portell de Mora)

El passat 13 de juny de 2022 es va publicar el tercer catàleg de la missió espacial Gaia, el qual inclou molts més tipus de dades astronòmiques que en les publicacions anteriors: objectes extragalàctics, estels binaris, estels variables, asteroides, pols interestel·lar… apart de més paràmetres astrofísics, millors precisions en astrometria i fotometria, velocitats radials per més estels, i per primer cop, espectres estel·lars. En aquesta tertúlia veurem totes aquestes novetats, esmentarem alguns dels principals descobriments assolits gràcies a aquest formidable catàleg, discutirem algunes curiositats instrumentals, i parlarem de les properes fites en la missió. Si tenim prou temps, farem alguna petita demostració interactiva amb el catàleg allotjat als servidors de la ESA.

A càrrec de Jordi Portell de Mora, Enginyer en Electrònica i Doctor en Física A i Simulació Aplicada per la UPC. Investigador de l’Institut d’estudis Espacials de Catalunya (IEEC) sotsdirector de la Unitat Tecnològica de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB). Enginyer d’operacions i interfícies de la Oficina de Projecte de missió Gaia.

Deixa un comentari