Doble cúmul de Perseo

AUTOR Josep Orri
  NOM CATÀLEG NÚMERO
OBJECTE Doble cúmul de Perseo Ngc 884
DATA 13-8-2021  
    COORDENADES
LLOC D’OBSERVACIÓ La Cau (Tavertet) 42 01 N 002 25 E
CÀMERA Zwo 294 mc pro (-10ºC) ISO / GUANY  
MONTURA  
  TUB BARLOW REDUCTOR FOCAL
TELESCOPI Ts 80_550 + Filtre L-pro    
  FOCAL TUB CÀMERA PROGRAMA
SEGUIMENT 300mm luna Qhy5 Phguiding2
  APILAT CONTROL CÀMERA PROCESSAT RETOC
PROGRAMARI Pixinsight Apt Pixinsight  
  LIGHTS TEMPS DARKS TEMPS BIES TEMPS ALTRES TEMPS
FOTOGRAFIA 92 180s 20 180s        
                 
                 

NGC 884 és un cúmul obert localitzat a 7600 anys llum[6] a la constel·lació de Perseu. El cúmul té una edat aproximada de 12.5 milions d’anys. És el més oriental del Cúmul Doble amb NGC 869. Localitzats en l’associació OB1 Perseus, tots dos cúmuls estan físicament un prop de l’altre, a sol uns centenars d’anys llum de distància. Els cúmuls van ser registrats per primera vegada per Hiparc de Nicea, però és probable que es coneguin des de l’antiguitat.
 
El Doble Cúmul és un favorit dels astrònoms aficionats. Aquests cúmuls brillants sovint es fotografien o s’observen amb petits telescopis. Fàcils de trobar, són visibles a simple vista entre les constel·lacions de Perseu i Casiopea com una taca brillant en el cel d’hivern de la Via Làctia.
 
Amb petits telescopis el cúmul apareix com un bell conjunt d’estels brillants localitzats en un ric camp estel·lar. Dominat per estels blaus brillants el cúmul també alberga unes quantes estels taronges que afegeixen interès visual. Tots dos cúmuls junts ofereixen una vista espectacular a pocs augments. De vegades se’l coneix com a χ Per encara que probablement aquesta denominació es refereix a tots dos cúmuls.

Font Vikipèdiadoble