Arxiu de la categoria:

Les mines de carbó del Catllaràs, secrets amagats entre pins i faigs

Conferencia: Les mines de carbó del Catllaràs, secrets amagats entre pins i faigs, per Josep Maria Coll, vigatà a Rajadell, informàtic,
ara jubilat, enamorat del Catllaràs, de la música i de la cosmologia. Entre finals del segle XVIII i la primera meitat del XX, la serra del Catllaràs, a l’Alt Berguedà, va viure un curiós i molt poc conegut procés d’explotació minera de carbó. Els seus boscos guarden unes poques restes esparses del que en el seu moment va tenir notable importància. Intentarem reviure’n la petita històriaprovocar-vos el desig de visitar un lloc privilegiat del nostre país.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Assemblea anual de Socis de l’Agrupació

ORDRE DEL DIA
1r. Obertura i salutació als assistents.
2n. Lectura i aprovació de l’acta de l’assemblea de l’any anterior.
3r. Informació de les activitats de l’AAd’O durant l’any 2014.
4t. Lectura i aprovació, si escau, de l’estat de comptes.
5è. Renovació de càrrecs de la Junta Directiva.
President:
Secretari:
Vocal:
Vocal:
6è. Projecte d’activitats per a l’any 2015.
7è. Actualització de quotes i aprovació del pressupost per al 2015.
8è. Informacions diverses.
9è. Propostes dels socis.
10è. Precs i preguntes.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Transbordadors espacials: gaudir dels èxits i aprendre dels fracassos

Conferència: Transbordadors espacials: gaudir dels èxits i aprendre dels fracassos, per Vladimir Zaiats. Dr. en Matemàtiques per l’Acadèmia de Ciències d’Ucraïna. Professor Titular de l’Escola Politècnica Superior de la UVic.
En els temps de la guerra freda, els Estats Units d’Amèrica i l’URSS van competir en el desenvolupament dels programes espacials. Un d’aquests programes va ser el de creació de transbordadors capaços de complir amb la missió pilotada a l’espai i tornar de l’òrbita. Els EUA van seguir amb el programa fins l’any 2011, mentre que a l’URSS es va realitzar un únic vol del transbordador Buran el 1988van cancel·lar el programa el 1993. Farem una comparativa dels dos programesintentarem esbrinar en particular si la catàstrofe de Challenger era evitable.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Mites i veritats de les malalties reumàtiques

Conferència: Mites i veritats de les malalties reumàtiques, pel Dr. Raimon Sanmartí. Reumatòleg.

Que entenem per “reuma”? Les malalties reumàtiques afecten nomes a gent gran? Quina es la causa? Es poden curar o si mes no prevenir? S’ha avançat molt en el tractament de les malalties reumàtiques en els darrers anys? Quin paper hi juga la dieta? Els medicaments del “reuma” tenen mala fama, perquè diuen que poden ser tòxics, é s realment així? Aquestes son algunes de les qüestions de les que parlarem en aquesta xerrada sobre mites i realitats de les malalties reumàtiques.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Humbert Torres (1879-1955): entre la ciència i l’espiritisme

Conferència: Humbert Torres (1879-1955): entre la ciència i l’espiritisme, per Andrea Graus. Professora de la UAB i membre de la SCHCT.
Pot un científic ser espiritista? Humbert Torres, metge, polític republicà exiliat i espiritista lleidatà n’és un bon exemple. En aquesta conferència examinarem la seva trajectòria dins del “món del paranormal”. En el camí, farem un retrat del moviment espiritista a Catalunya a principis del segle XX, així com de les diferents formes (pseudo)científiques que va prendre, per exemple: la parapsicologia. Com veurem, el compromís de Torres amb l’espiritisme va continuar durant el seu exili a França, després de la guerra civil. El seu cas ens servirà per entendre un moment històric on els límits entre la ciència i la pseudociència s’estaven negociant, i on moviments com l’espiritista van tenir un paper destacat.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail