Arxiu de la categoria:

Conferència: Arduino, plataforma per al prototipatge

Conferència: Arduino, plataforma per al prototipatge, per Jordi Portell Torres, arquitecte graduat a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC). Actualment fa recerca en el camp de la impressió 3d per a l’aplicació en construcció.
Arduino és una tecnologia oberta i de fàcil accés que acosta l’electrònica i la programació a un públic molt ampli, i que ha multiplicat les possibilitats que hom té per realitzar prototipus, instal·lacions interactives, robots i màquines controlades per ordinador. Consta d’un circuït electrònic amb un microcontrolador i d’un entorn de programació que han estat adoptats per milers d’aficionats, estudiants i professionals per realitzar els seus projectes. Presentarem les possibilitats d’aquesta plataforma exemplar de la cultura del codi obert i veurem uns quants casos d’aplicació en els àmbits de la ciència i la tecnologia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Visita a la Masia Mariona, seu del parc Natural del Montseny

Masia Mariona, seu del parc Natural del Montseny, situada a Mosqueroles -Fogars de Montclús. Aquest edifici és també seu de la Fundació Rafael Patxot, on s’allotja una exposició permanent centrada en la figura d’aquest astrònom, meteoròleg i mecenes.
En aquest mateix edifici hi ha també una interessant biblioteca amb documentació sobre natura i meteorologia. D’entre els objectes d’interès d’aquest centre, hi destaquen dos rellotges de Sol, un d’ells encarat al nord.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Rafael Patxot, la ciència i el mecenatge al servei de Catalunya

Conferència: Rafael Patxot, la ciència i el mecenatge al servei de Catalunya, per Manuel Castellet, Catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona,
Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols 1872 – Ginebra 1964) fou un científic, humanista i mecenes de catalanitat indefallent, al qual la part conscient de Catalunya li deu encara l’expressió de reconeixença pels seus alts mecenatges. Creador de l’Observatori Català d’Astronomia, pioner en molts conceptes, estudiós dels núvols i col·laborador d’Eduard Fontserè al Servei Meteorològic de Catalunya, protector de l’Institut d’Estudis Catalans, promotor i mecenes de l’Estudi de la Masia Catalana i del Cançoner Popular de Catalunya, entre altres mecenatges. S’exilià el 1936 a Suïssa, perseguit per la seva condició social i religiosa i no en retornà després de 1939 per la seva catalanitat i el concepte que tenia de la dignitat humana.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Article recomanat: El cel de març de 2015

Us recomanem la lectura de l’article El cel de març de 2015 del blog Pols d’estels.

Quasi sense adonar-nos-en, hem arribat a l’últim mes de l’hivern, març, amb temperatures més suaus que les setmanes precedents però encara amb el maleït vent bufant….

Les nits més suaus inviten a mirar el cel i continuar gaudint de les constel·lacions hivernals com Orió o Taure però també d’altres que ja guaiten per l’est anunciant el bon temps de l’estiu.

Venus i Mart encara es mostren cap a l’oest, el primer brillant sobre l’altre molt més dèbil, poc després de la posta de sol. En febrer van protagonitzar un dels més bells encontres dels últims mesos, de vegades acompanyats per una fina tallada de Lluna.

Però aquests dies un altre planeta també ha fet acte de presència en l’encontre còsmic: el planeta Urà. Però la seua brillantor és tan dèbil que és difícil veure’l a ull nu en entorns urbans. Però si disposeu d’un telescopi, per petit que siga, tracteu d’observar-lo aquests dies ja que tindrem una referència fàcil per trobar-lo. Urà es posarà els primers dies de març tan prop de Venus, que, mirant-ho pel telescopi, els dos planetes es veuran en el mateix camp de visió!

Continueu llegint l’article sencer a El cel de març de 2015

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail