Arxiu de la categoria:

Conferencia: Leonardo da Vinci tècnic o tecnòleg?

Conferència a càrrec de Francesc Barca Salom. Membre de la SCHCT.
Fins el segle XV la tècnica era un conjunt de regles empíriques que conformaven els oficis artesanals i que s’havien desenvolupat amb independència de les teories científiques. Tanmateix, a partir del segle XVII , el mètode científic va començarser emprat per facilitar la interpretació del comportament dels materials il’energia, i per valorar els incipients procediments industrials. Aquesta nova manera d’entendre la tècnica va donar lloc a l’aparició d’una formaconvergència entre la ciència i la tècnica que posteriorment hem convingutdenominar tecnologia.
Aquest canvi de tècnica a tecnologia el detectem ja en Leonardo da Vinci, cap finals del segle XV, a propòsit de l’evolució que va experimentar en el seu mètode de treball, que queda palès en el seu desig de fonamentar les regles pràctiques amb teories científiques.
En aquesta conferència, a banda d’emmarcar la figura de Leonardo en el seu context i aprofundir en la seva vida i obres, volem mostrar com es va anar materialitzant aquest canvi des de la tècnica a la tecnologia en els seus treballs sobre diverses disciplines com la hidràulica, l’aeronàutica, l’òptica i la mecànica.
Malgrat les enormes dificultats, en molts casos insuperables, Leonardo va fer tot el que podia fer en el seu temps i, per be que en alguns moments resultés decebedor, va encertar el camí als tècnics posteriors. Per tot això, pensem que no és agosarat afirmar que Leonardo fou un pioner de la tecnologia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Humbert Torres (1879-1955): entre la ciència i l’espiritisme

Conferència a càrrec de Andrea Graus. Professora de la UAB i membre de la SCHCT.
Pot un científic ser espiritista? Humbert Torres, metge, polític republicà exiliatespiritista lleidatà n’és un bon exemple. En aquesta conferència examinaremseva trajectòria dins del “món del paranormal”. En el camí, farem un retrat del moviment espiritista a Catalunya a principis del segle XX, així com de les diferents formes (pseudo) científiques que va prendre, per exemple: la parapsicologia. Com veurem, el compromís de Torres amb l’espiritisme va continuar durant el seu exili a França, després de la guerra civil. El seu cas ens servirà per entendre un moment històric on els límits entre la ciència i la pseudociència s’estaven negociant, i on moviments com l’espiritista van tenir un paper destacat

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Elite Dangerous: la galàxia a la teva pantalla

Conferència a càrrec de  Nil Bernat, expert en videojocs i lector de ciència ficció.
Frontier Developments va estrenar el 16 de desembre el videojoc Elite Dangerous, amb la promesa, entre altres coses, de poder visitar la Via Làctia sencera. Com és possible? Realment hi són totes les estrelles? Nebuloses? Planetes? Forats Negres? En aquesta conferència demostrarem com es viatja a través de les estrelles en el segle XXXIII, a múltiples vegades la velocitat de la llum i amb el centre de la galàxia com a horitzó. També ensenyarem com és el futur proposat per Elite Dangerous, amb les seves faccions, estacions i naus espacials, i quin potencial pot arribar a tenir. Visitarem estrelles, planetes com la Terra i forats negres… si els pirates ens deixen, clar.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: La implantació de les energies renovables: una prioritat o una nosa?

Conferència a càrrec de Arnau Comajoan Cara -Treball de recerca de 2n curs de batxillerat tecnològic.
En un context de dependència energètica, canvi climàtic i esgotament dels combustibles fòssils en els quals es model energètic actual es basa, el treball té com a objectiu esbrinar si la implantació de les energies renovables és i ha estat una prioritat per al poder públic els últims anys, des de la «liberalització» del Sector elèctric a l’Estat espanyol. El treball també analitza com han influït les mesures sobre energies renovables a nivell municipal de Vic i fa una proposta d’implantació d’energies renovables per a l’institut Jaume Callís.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail