Arxiu de la categoria:

Conferència: Aurores Boreals: Tromso i les illes Lofoten

Conferència a càrrec de Miquel Amblàs.
Què són les aurores boreals? Perquè es veuen gairebé sempre dins dels cercles polars? Què hi té a veure el Sol en aquests fenòmens tan vistosos? En aquesta xerrada intentarem explicar alguns d’aquests enigmes amb les imatges d’aurores que vam poder captar en directe. Sense pretendre fer la crònica d’un viatge, presentarem aquest fenomen en el context dels esplèndids paisatges nevats del nord-est de Noruega, un dels indrets on es poden veure aurores boreals, o nord lights, quan les condicions solars, estacionals i meteorològiques ho fan possible.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Ramon Manuel Garriga Nogués (Vic 1835-BCN 1906)

Conferència a càrrec d’Ignasi Roviró, Dr. en Filosofia i Dir. Col·legi de St. Miquel.
Ramon Manuel Garcia Nogués pertany a una família originària de Vic, creadora d’una banca i d’un imperi comercial. Però ell va renunciar als negocis i es dedicà a l’acadèmia. Arribà a ser rector de la UB, càrrec del qual va ser foragitat per catalanista.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Els fotons: què en sabem?

Per Antoni Melcion, Dr. Enginyer industrial i Llicenciat en Física.
L’any 1862 el físic escocès James Clark Maxwell afirmava: “Difícilment podem evitar inferir que la llum consisteix en ondulacions transversals del mateix medi que és la causa dels fenòmens elèctrics i magnètics”. Avui seguim parlant de les ones electromagnètiques però també d’unes noves entitats: els fotons. Tothom n’ha sentit parlar però, sabem el que són ?. Explicarem la seva història, el seu naixement, la seva difícil adolescència i una majoria d’edat encara amb ombres. Max Planck (1858-1947) i Richard P. Feynman (1918-1988) marcaran el començament i el final d’un relat apassionant dels fets i les circumstàncies que han envoltat la comprensió de les interaccions entre “la llum i la matèria”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail