Arxiu de la categoria:

Conferència: Almagestus

Conferència: Almagestus. A càrrec d’Eduard Sentias, Enginyer Tècnic Industrial (Tèxtil). P.D,D, de IESE,  i Màster en Gestió Gerencial de EADA.
A el any 976, a Vic s’ensenyava astronomia dins del quadrivi, i era un dels llocs d’Occident més capdavanters. Què s’ensenyava?.I quines eren les seves fons?
Els principis matemàtics i astronòmics hel·lènics, i posteriorment amb Claudi Ptolomeu, com a màxim artífex del món antic, posaren les primeres pedres. Aquests, varen arribar a nosaltres mitjançant el àrabs, per un costat els treballs del bisbe Hispano-god Sant Isidoro de Sevilla (d.C. 556-636) i de l’altre mitjançant el llibre Al-Magestus, que avui comentarem detalladament, en aquesta primera conferència.
Les relacions amb el califat de Córdoba eren excel·lents, i l’intercanvi científic era fluid, tal com és confirmat per la circulació d’experts matemàtics i astronòmics, en l’intercanvi d’ambaixadors entre el Califat i el Comte Borrell, així com la circulació de llibres tècnics.
El califat cordovès va tenir sempre una gran relació amb el de Bagdad, i aquest és el hereu per dret de conquesta, de la cultura hel·lenística d’Egipte. Aquest va traduir a l’àrab (del 805? al 837?) i ampliar els treballs de Claudi Ptolomeu en totes les disciplines, i les van recopilar en el llibre Al-Magestus (nom de la seva traducció al llatí). Amb les acotacions de longitud, latitud i de brillantor, veurem la seva precisió i els comentaris en el estudis fets per las Universitats de USA.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Calendaris (I)

Dimarts dia 4 d’octubre a les 8 del vespre hi haurà la conferència a càrrec de Josep M. Casals, Dr. Enginyer industrial i Soci Honorari de l’AAd’O.

En aquesta primera sessió parlarem del calendari romà antic i la seva evolució, del calendari julià, del calendari gregorià i la seva implantació i, si hi ha temps, de la determinació de la data de la Pasqua.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail