Arxiu de la categoria:

Moments estel·lars de la ciència. La Revolució científica

Dimarts dia 8 de novembre hi haurà la conferència: Moments estel·lars de la ciència. La Revolució científica. A càrrec de Pasqual Bernat, Historiador de la ciència.

Durant els segles XVI i XVII tan la ciència com el coneixement en general van experimentar canvis importants que van significar un trencament amb les idees que sobre el món es tenien des de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana. Van ser dos segles de transformacions culturals i socials que van començar a configurar ´les línies mestres del que seria la Il·lustració del segle  XVIII i la revolució industrial i socioeconòmica del segle XIX. Pel que fa a la ciència, tradicionalment els historiadors han anomenat aquest període com a Revolució científica. En aquesta  xerrada intentarem explicar quines van ser aquestes transformacions en el conjunt del coneixement i, en particular, en l’àmbit de la ciència, destacant-ne aquells fets  i esdeveniments més remarcables.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: James Prescott Joule i l’equivalent mecànic del calor

Conferència: James Prescott Joule i l’equivalent mecànic del calor. A càrrec d‘Antoni Melcion, Dr. Enginyer Industrial i Llicenciat en Física .
L’any 1992, en un seminari a la Universitat de Cambridge, l’ historiador Heinz Otto Sibum (1956 – …) va presentar un treball on explicava les seves experiències al reproduir l’experiment que James Prescott Joule havia dut a terme per a la determinació de l’equivalent mecànic del calor, i que estava descrit en detall en el document On the Mechanical Equivalent of Heat imprès l’any 1850 en les Philosophical Transactions. Les conclusions extretes d’aquest exercici ens ajudaran a reflexionar sobre les habilitats experimentals de Joule i de quina manera aquesta pràctica estava relacionada amb el context econòmic i social de la comunitat física Victoriana. Explicarem les dificultats inicials per demostrar la importància dels seus experiments  i el reconeixement final, gràcies, en part, a la seva col·laboració amb William Thomson (Lord Kelvin). Evidentment, serà inevitable parlar del seu paper en el “Principi de conservació de l’energia” i la polèmica al voltant de la prioritat, compartida amb el metge alemany Robert Mayer

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

James Prescott Joule i l’equivalent mecànic del calor

 

El dimarts 25 la conferència: James Prescott Joule i l’equivalent mecànic del calor. Anirà a càrrec d‘Antoni Melcion, Dr. Enginyer Industrial i Llicenciat en Física .

L’any 1992, en un seminari a la Universitat de Cambridge, l’ historiador Heinz Otto Sibum (1956 – …) va presentar un treball on explicava les seves experiències al reproduir l’experiment que James Prescott Joule havia dut a terme per a la determinació de l’equivalent mecànic del calor, i que estava descrit en detall en el document On the Mechanical Equivalent of Heat imprès l’any 1850 en les Philosophical Transactions. Les conclusions extretes d’aquest exercici ens ajudaran a reflexionar sobre les habilitats experimentals de Joule i de quina manera aquesta pràctica estava relacionada amb el context econòmic i social de la comunitat física Victoriana. Explicarem les dificultats inicials per demostrar la importància dels seus experiments  i el reconeixement final, gràcies, en part, a la seva col·laboració amb William Thomson (Lord Kelvin). Evidentment, serà inevitable parlar del seu paper en el “Principi de conservació de l’energia” i la polèmica al voltant de la prioritat, compartida amb el metge alemany Robert Mayer.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Simulador de vols interplanetaris Celestia

Conferència: Simulador de vols interplanetaris Celestia. A càrrec de Quim Pérez, Enginyer informàtic
A diferència de la majoria de planetaris, Celestia no està confinada a observar el cel nocturn des de la superfície de la Terra. Celestia permet viatjar a través del sistema solar, a qualsevol de les més de 100.000 estrelles, o fins i tot més enllà de la galàxia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferència: Calendaris (I)

Conferència: Calendaris (I). A càrrec de Josep M. Casals, Dr. Enginyer industrial i Soci Honorari de l’AAd’O.
En aquesta primera sessió parlarem del calendari romà antic i la seva evolució, del calendari julià, del calendari gregorià i la seva implantació i, si hi ha temps, de la determinació de la data de la Pasqua.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Simulador de vols interplanetaris Celestia.

El proper dimarts dia 18 d’octubre, com sempre a les 8 del vespre amb el tema: Simulador de vols interplanetaris Celestia. A càrrec de Quim Pérez, Enginyer informàtic.
A diferència de la majoria de planetaris, Celestia no està confinada a observar el cel nocturn des de la superfície de la Terra. Celestia permet viatjar a través del sistema solar, a qualsevol de les més de 100.000 estrelles, o fins i tot més enllà de la galàxia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail