Breu història de l’AAO

CONSTITUCIÓ DE L’ENTITAT

L’Agrupació Astronòmica d’Osona va néixer a principis de l’any 1986, quan ens visitava el cometa Halley. Amb motiu d’aquella efemèride el conegut astrònom i meteoròleg vigatà Mn. Manuel Serinanell, va proposar de fer un cicle conferències sobre astronomia i meteorologia que es varen fer aquell mateix any a la Casa de Cultura de Can Galadies.

Impulsats per Mn. Manuel, alguns dels afeccionats a l’astronomia que assistien a aquelles conferències varen decidir de fundar l’Agrupació Astronòmica d’Osona i l’entitat va quedar constituïda legalment com a associació el 13 de maig de 1987, data d’inscripció al registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya.

Es va demanar a l’Ajuntament de Vic la cessió d’un local per instal·lar-hi la seu de l’agrupació, l’observatori astronòmic i el meteorològic. Aquesta petició va ser aprovada per l’Ajuntament el juny del mateix any, fent concessió d’uns locals al 3r pis de la Casa Masferrer que aleshores estava en procés de restauració.

A finals de 1989, tant bon punt varen quedar enllestides les obres, l’AAO va fer el trasllat a aquest nou local.

PROCÉS D’EQUIPAMENT

Bona part de l’equipament astronòmic inicial va ser aportat altruísticament per Mn. Serinanell que va fer donació del seu material d’observació: Un telescopi Celestron tipus Schmidt Cassegrain de 2.800 mm de distància focal i 280 mm de diàmetre, un telescopi portàtil Celestron tipus Newton de 900 mm de distància focal i de 114 mm de diàmetre, i diversos instruments de rellevància històrica.

Mn. Serinanell va aportar-hi també el seu material bibliogràfic: uns 1.400 llibres d’astronomia, meteorologia, física, química, matemàtiques, geologia i història de la ciència. A més, diverses col·leccions de revistes i anuaris, i un extens arxiu de dades sobre temes d’astronomia, meteorologia i altres ciències, que havia recollit o elaborat al llarg de la seva llarga vida científica.

Amb el temps, l’AAO va ampliar i actualitzar aquell equipament inicial segons les necessitats de cada etapa, començant amb la instal·lació d’una estació meteorològica del tipus Weather Monitor II amb Weatherlink, de la marca Davis, que va ser l’embrió de l’actual Xarxa d’Observadors Meteorològics de la comarca.

Actualment, el telescopi principal disposa d’una nova muntura equatorial, una càmera CCD astronòmica i un ordinador per gestionar-ho. S’està treballant en l’equipament d’una roda de filtres i un enfocador robotitzats. També es redissenya l’observatori i la cúpula per adaptar-ho als nous sistemes de monitorització remota.

A més de l’equipament de l’observatori, es disposa de tres ordinadors més per la gestió de dades, per a la recerca i per l’experimentació de nou programari destinat a l’observació astronòmica.

Es col·labora també amb la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteors.

Una càmera CCD automatitzada recull fotogràficament els meteorits de cada nit i les imatges seleccionades es trameten als investigadors que coordinen aquest projecte.

ACTIVITATS

Des que es va fundar l’entitat, els dimarts de cada setmana, de 8 a 9 del vespre, es fa una conferència de temàtica astronòmica o d’altres branques de la ciència, amb el propòsit que siguin explícitament divulgatives. A aquestes conferències hi col·laboren també la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica, i la del Grup de Naturalistes d’Osona.

Un cop al mes, al nostre observatori, s’hi fan una observacions obertes al públic en general.  I quan s’escau s’hi organitzen observacions específiques per contemplar les efemèrides més destacables de cada moment.

Des de l’entitat s’organitzen també viatges amb finalitats diverses: visites culturals i d’estudi, o per a l’observació d’eclipsis i altres fenòmens astronòmics concrets.

L’AAO acull les demandes de grups, institucions, entitats o escoles que estiguin interessats a organitzar observacions astronòmiques o conferències, facilitant personal expert i amb l’equipament apropiat. També ofereix assessorament a qui vulgui iniciar-se en l’astronomia o als estudiants que facin treballs de recerca sobre aquesta temàtica.

Totes les activitats que organitza l’Agrupació Astronòmica d’Osona estan obertes als seus socis i al públic en general.